söndag 10 april 2016

Gaslighting - när han får dig att tvivla på din uppfattning

Försöker du varje dag "förstå" honom? Du tänker Om jag bara kunde förstå hur han fungerar så skulle allt bli bättre...? Men det är bara du som håller på så här. Han anpassar sig inte till dig.

Min f.d. sa ofta: "Du är så negativ. Du ser alltid glaset halvtomt istället för halvfyllt."
Han försökte lära mig "filosofin" att se saker "positivt". Han försökte styra min vilja. Han bestämde vad som var bra för mig - och följaktligen blev jag spänd inför hans nästa utbrott. Då var det svårt att vara positiv. men det hade jag ju inte insett då... I hans ögon var det enkelt: jag skulle göra som han ville - eftersom han visste vad som var bäst för mig. Han ansåg att jag skulle vara glad och tacksam. Så han blev irriterad när jag inte såg "allt gott som han gav mig". Han blev irriterad när jag inte såg att "glaset var halvfyllt" som han uttryckte sig.

Han pratade och pratade men lyckades egentligen inte "få mig att inse att jag skulle vara tacksam" och till slut tog jag över hans åsikt att jag var en otacksam kvinna. Det kallas "gasljus/gaslighting". Som i filmen "Gaslight" med Ingrid Bergman och Charles Boyer, där "Charles" lyckas få "Ingrid" att tro att verkligheten är en annan än den hon tror.

Vi är empatiska människor och vill så gärna förstå vår partner i livet. Vi ser att han är ledsen/arg på oss av en anledning och vi vill hjälpa honom att må bättre. Men då glömmer vi bort oss själva.
Vår åsikt måste vi lyssna på - och ära. Den kommer från djupet av oss själva - och den är sann!

Vi är inga helgon/goda människor när vi åsidosätter våra önskemål hela tiden. Gud vill inte ont. När vi blir misshandlade är det inte Guds vilja. Tvärtom! Gud vill att vi ska utföra det han har skickat hit oss för! Vilket inte är att krympa ihop till tomma skal som flyger för vinden...  Eller springa fram och tillbaka för att tillfredsställa en annan människa som bara kräver mer och mer...
Vi är utrustade med tankar, åsikter, armar och ben. Till att utveckla de gåvor vi har fått. Vi har ett syfte med våra liv. Vårt syfte här på jorden är att ta hand om allt som vi har fått. Men det är precis som med instruktionerna på flygplanet: du ska FÖRST ta på dig DIN egen syremask - SEN ditt barns. Du kan inte ta hand om något i livet om du inte först ger dig själv syre.

Sträck på er! Ta fram det som just ni är bra på - och lev :-).

Många kramarInga kommentarer:

Skicka en kommentar