söndag 8 maj 2016

Att manipulera i Guds namn

Är du tillsammans med/gift med någon som refererar bibeln för att påverka dig? Påverka dig till att göra hans vilja? Du tycker att det låter så logiskt och rätt, men ändå får du ont i magen?

Mitt ex sa till mig att jag måste förlåta honom och glömma de "eventuella" saker han hade gjort. (Han gav mig aldrig några löften om framtiden.) När han drev igenom detta använde han bibeltexter. (Förlåt, jag gör ett litet inlägg här, han drev alltså igenom detta, vilket i sig visar på att det var hans vilja som gällde...). Oftast sa han att han tyckte att jag skulle "ta mitt kors på mig" d.v.s. "lida som Jesus led för oss". Jo, Jesus led för oss när han offrades på Golgata och korsfästes. Det var Hans yttersta kärlekshandling. Men jag har inget uppdrag att ta på mig andra människors synder. Jag är bara en människa. Jag kan försöka hjälpa mina medmänniskor, men jag är bara ansvarig för mina egna handlingar. Så mitt ex argumentering stämde inte. Kan jag förstå nu...

Under Jesu sista år här på jorden försvarade Han sig däremot när Han blev anklagad, försvann snabbt från en plats - när Han behövde det - eller sa till på skarpen till dem som gjorde fel. Där visar Jesus mig vägen att jag får försvara mig från ont.

Bibeln lär ut hur kvinnor ska följa sina män - då männen är beredda att dö för att kvinnan ska må bra! När de lyssnar på kvinnan. När männen är Gudfruktiga - när de vet skillnaden på rätt och fel. Där är skillnaden. Min man såg till sina egna önskemål först och endast.

Mitt ex använde också skrämseltekniken "den som lämnar sin fru/man" kommer inte till himmelen - genom alla år. Det var väldigt effektivt på mig. Trots att Jesus aldrig sa det. Men mitt ex var väldigt bestämd angående detta. Så jag trodde på detta. När jag lämnade hans hem för att skydda mig från honom bar jag en enorm skuld på mina axlar. Jag fruktade vad som skulle hända om jag stannade kvar, men ändå låg skulden som fastnitad på mina axlar. Prästerna i Sverige sa att jag hade rätt att försvara mig med att lämna, så skulden avtog, men det tog tid att rensa ut sådant som var inpräntat i mitt inre av min man.

Lyssna på en utmärkt engelsk predikan (eller kopiera in predikotexten i translate.google och få den på svenska) om hur vi ser skillnad på när vi ska "ta vårt kors på oss och lida" och när vi kan säga emot och avlägsna oss från den som miss(be)handlar oss:
Från "cryingoutforjustice.com"

Lyssna inte på en egocentrisk persons ord. Du har rätt att skydda dig. Du har rätt till din åsikt och dina handlingar. Jag lämnar dig för ikväll med dessa ord från Psaltaren 40:3 i Bibel:
Han drog mig upp ur fördärvets grop,
ur slam och dy.
Han ställde mig på fast mark,
mina steg gjorde Han trygga.

Många styrkekramar!
Rosa

2 kommentarer: