söndag 27 november 2016

Medberoende - när du själv har försvunnit

Att vara medberoende är att leva genom någon annan. Den andres behov är viktigare än dina. Du kanske inte ens vet vilka behov du har. Han ger dig "råd" hur du ska uppföra dig och du följer dem - för att bli accepterad. Du känner att "det är bäst och lugnast" att följa honom. Han har så bra argument för att dina förslag är fel. Han vill ha hjälp med så mycket och du får ditt värde av att känna dig behövd. Lyckan står och faller vid att han är i ditt liv. När han är nöjd är du nöjd. I alla fall är det lugnare hemma - och det är ju bra för husfriden, tänker du. De flesta av dina principer har du lämnat och du följer idag hans principer.

Du är medberoende då du tycker att han är viktigare än du själv. Du vet t.ex.:
- vilken hans favoritfärg är - men inte din egen.
- vad han tycker om att göra på helgen - men inte vad du vill göra
- hur han tycker om att du ska klä dig - men du vet inte vilken stil du har
- vilken mat han tycker om och du har lärt dig att tycka om samma mat - för det är lättast så

Du har kanske genomlevt en svår barndom, lärt dig fel saker. Fått lära dig att dina känslor inte är värda så mycket. Eller kanske att du inte är värd någonting. Du trodde att ditt värde var din programmering. Detta fungerade perfekt för mannen du träffade - och han utnyttjade dig. Detta negativa mönster har hindrat dig från att se dig själv.

Idag lär du dig vad som var fel. Ser det och förstår varför det blev som det blev. Men du ska inte stanna i det. I självömkan och skuldöverföring. Du ska modigt gå vidare. Gå vidare till att bli en hel människa. Läka dina skador med att börja ta hand om dig själv. Ingenting utanför dig själv kan göra dig själv lycklig. Din lycka är ditt ansvar. Du kan lära dig själv att älska dig själv inifrån och ut. Du kan läka barnet inom dig själv. Du kan börja lyssna på dig själv - så du avgör vad som är rätt och fel - för dig. Din inre frid är ditt mål.

Du kommer att bli hel när du tar hand om dig själv.
Du kommer att bli hel när du står upp för dina gränser.
Du kommer att bli hel när du tänker gott om dig själv.
Du kommer att bli hel när du känner att du har rätt till dina rättigheter.

Sanningcitat från Lisa A. Romano:
"Gör inte för andra det som de kan göra själva."

Många styrkekramar
Rosa

1 kommentar: