söndag 25 juni 2017

Olika narcissister - liknelser och skillnader

Det är inte avgörande vilka diagnoser de som misshandlat oss har, men ibland går jag in i en lärofas då jag lyssnar på youtube-klipp som har med narcissism att göra.

Dessa dagar lyssnar jag på Richard Grannon - en kille som varit utsatt för narcissister i sitt liv och kommit hel ut och lär ut vad det innebär. Han delger information på ett humoristiskt sätt - samtidigt som att han är väldigt kunnig i ämnet. Här är en länk så ni hittar till honom:
Richard Grannon
En annan som jag har lyssnat på heter Dr Judy Rosenberg. Hon pratar bl.a. om familjemönster och hur narcissism påverkar barnen. Mycket intressant.
Dr Judy WTF

Jag lyssnar och lär mig att det finns olika sorters narcissister - antingen de som bara lyser av storhetsvansinne och är väldigt öppna med att de är bäst eller de som smyger med manipulationer för att på ett effektivt sätt få sin vilja igenom. De som är "öppet narcissister" kallas på engelska Overt Narcissist och de som manipulerar kallas Covert Narcissist.

Så här beskrivs de olika narcisstiska personlighetstyperna:
OVERT "öppen" narcissist:
arrogant och självupptagen, aggressiv, får raseriutbrott om han inte får som han vill, konfronterande, krävande, behöver uppmärksamhet, ser till det yttre, när han träffar nytt folk frågar han dem inte något för att lära känna dem = han är inte intresserad av dem
COVERT "smyg narcissist":
spelar martyr/offer, får dig att känna dig skyldig även då det inte är ditt fel/för han har "gjort allt" för dig, säger sällan förlåt, helt självcentrerad - han är centrum i hans eget universum, ljuger; ytligt, charmig, hypnotisk, mästare på manipulation, projekterar hans osäkerhet och brister på dig, kan inte ta konstruktiv kritik, ger andra skulden för hans fel, materialistisk, känner ingen empati för andra, förringar, han äger dig, hyperkänslig/rädd, nedvärderande attityd, försvarsattityd, anser sig ha rätt till vad han vill ha, umgås hellre med sina släktingar (för det ger honom mer) än leker med sina barn

Så en "öppen narcissist" "syns" mer än en "smygnarcissist" som jobbar underifrån för att påverka. Den senare är alltså som en trojansk häst som man upptäcker alldeles försent att den har fått fäste inne i ens hjärtat. De som är kunniga i ämnet säger att "smyg-narcissisten" är värre än den "öppnare", för med honom ser du vad du får. Man fastnar i narcissist-nätet utan att man har märkt det.

Han jag gifte mig med charmade mig och var/är en mästare på manipulationer. Men på honom stämmer också "öppen narcissist" för han krävde att få sin vilja fram. En komplex man alltså...

I slutändan är det ju lika illa om man fastnat i en självupptagen persons nät - oavsett hur det har skett. Det är detta som driver mig att skriva: hoppet att någon ska läsa mina blogginlägg i tid - eller kan förstå vad de befinner sig i och ta sig ifrån dessa destruktiva relationer.

Känner du igen det - har du blivit behandlad så här? Du är långt ifrån ensam - och det går att ta sig ut. Kontakta mig gärna  💗.

Styrkekramar
Rosa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar