söndag 25 mars 2018

Hur klara av ett samtal med en narcissist

Hej fina kvinnor!

Jag är inne i skilsmässoprocessen. I och med bodelningen så kände jag att det var bäst att prata med honom på telefon. Inte bara texta.

Jag hade hittills inte vågat prata med honom - av rädsla att han skulle knäcka mig med sina härskarmetoder. Och självfallet också för att det inte fanns någon anledning då jag inte vill ha med honom att göra.
Dagen före, när jag tänkte på samtalet, såg jag fram emot det. Inte för att han skulle tillföra lycka i mitt liv, utan för att jag kände för denna utmaning. Jag ville se hur pass stark jag hade blivit. Ja, kalla mig tokig 😊.
Någonstans inom mig fanns/finns viljan att han inte ska vinna. Att han inte ska kunna påverka mig längre. Att mina gränser ska vara starka som stenmurar. Att jag har kommit ur medberoendedansen och har läkt tillräckligt för att leva mitt liv som jag vill leva det. Jag har hört Melanie Tonia Evans så många gånger prata om att man bör utvecklas till den punkten att narcissisten inte påverkar en längre.

På morgonen av dagen D lyssnade jag på stärkande Youtube-klipp. Nyligen har jag hittat fram till:
The Little Shaman . Hon lär ut massor om narcissism och hennes sätt att prata boostade mig mentalt dagen D för att fokusera på styrka. Hon har en kraftig röst och lär bestämt ut sanningen om narcissister.
Jag gjorde meditativ Avslappningsövning och bad till Gud om lugn och att jag skulle, om något, känna medlidande med honom. Utan att det inkräktade på mina gränser.
Jag tog fram, la på bordet och hängde upp på väggen framför mig:
- olika planscher med affirmationstexter som jag hade skrivit ned för ett tag sen
- en stor bild på Jesus så jag skulle få styrka och hålla mig ödmjuk
På ett bord längre bort satte jag på Youtube med ett humorprogram, på låg volym. Ett program som lätt får mig att skratta.
På ett papper skrev jag ned:
- vad jag trodde att han skulle säga + vilka svar jag då skulle använda
- olika påståenden/frågor jag kunde använda för att styra samtalet från hans skuldbeläggningar till frågor om bodelningen
Jag laddade ner ett inspelningsprogram på telefonen, så att det skulle dokumenteras vad vi båda sa.

Jag var nu redo och ringde upp honom. Han lät väldigt trött och berättade hur dåligt han mådde och tyckte att jag skulle dra tillbaka skilsmässan. Men argumenterade samtidigt för hur han skulle få av mina tillgångar...
MEN denna berättelse ska inte handla om honom 😊. Det som var underbart var att vad han än klagade på och skuldbelade mig för så avbröt jag honom med att styra in samtalet på de konstruktiva frågorna.

Jag blev inte rädd! Jag stod upp för mig själv och sa NEJ.

- Jag sa NEJ till att avbryta skilsmässoprocessen
- Jag sa att jag har MIN åsikt och han har sin
- Jag sa NEJ till att vi skulle gå över till att prata på telefon fr.o.m. nu (som han ville)
- Jag avbröt honom då han beklagade sig över att han minsann hade jobbat dag och natt för familjen, med att säga att jag också hade jobbat dag och natt
- Jag sa att han borde ta stöd från experter i hans svåra stund
- Jag sa att det var min ide att ringa honom för att prata bodelning. Barnen hade inte påverkat mig, som han trodde. Jag sa att det inte är någon ide att han tjatar på barnen så de ska påverka mig, för jag gör som jag vill. Jag sa att barnen inte kan påverka mig.

Ibland avlägsnade jag mig från telefonens högtalare och log inom mig när jag tittade på humorprogrammet. Ibland såg jag på Jesusbilden och kände lugn. Ibland tittade jag på mina anteckningar och ringade in vilken härskarteknik han utnyttjade.

Efter samtalet körde jag avslappning för att se till att inget av hans ord hade fastnat någonstans i min kropp.

Han berörde mig inte. Jag vågade säga precis vad jag ville. Jag hade äntligen styrkan. Jag hade vunnit. Han kunde inte knäcka mig med hans ord längre. Jag hörde hans röst och den hade ingen makt över mig längre. Han var han. Jag var jag. Två olika personer. Jag kunde säga sanningen och var inte rädd.
Snart är vi skilda.

Alla härliga fina kvinnor, fortsätt kämpa med självkänslan! Kan jag så kan ni. Från det första NEJ-et ni säger kan det bara gå framåt😍.

Många styrkekramar
Rosa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar